אדם המבקש להתקבל לעבודה מגיש למעסיק קורות חיים ואף מתבצע לו כנהוג ראיון עבודה להכרה ובחינת יכולתו וכשירותו לעבודה המתבקשת. בזאת לא תם מסכת הבדיקות מצד המעסיק. המעסיק דורש מהעובד לעבור בדיקת פוליגרף כדי לבחון את מידת אמינותו טרם קבלת ושילובו בעסק, זאת על מנת לבדוק את עברו ויושרו של המועמד ושלא יחדור לעסק גורם עברייני או בעל אינטרס לפגוע בדרך כלשהי בעסק.
בדיקת פוליגרף אמורה לזהות באם אדם דובר אמת או שקר וזאת על פי התגובות הפיזיולוגיות במהלך הבדיקה.
בדיקת מכונת אמת חייבת להתבצע רק לאחר שהמועמדים לקבלה לעבודה הביעו את הסכמתם המלאה לביצוע בדיקת פוליגרף.
אל אף שעובד הביע את הסכמתו לביצוע הבדיקה ובהנחה שהוא נמצא דובר שקר אין המעסיק רשאי לפטרו כשהעילה לפיטורין היא בדיקת פוליגרף.
במהלך עבודתו של עובד יכול מעסיק לבקש מהעובד לבצע שוב בדיקת פוליגרף לאיבחון מהיימנות וזאת על מנת לשלול פגיעה בעסק.
על אף שעובד הביע את הסכמתו בכתב לבצוע בדיקת פוליגרף ובהנחה שהוא נמצא דובר שקר אין המעסיק יכול לפטרו אך ורק על סמך אותה בדיקה . המעסיק יהיה חייב לבסס את פיטורי העובד בראיות נוספות .
במקרים של חילוקי דעות בין המעסיק לעובד ניתן להשתמש בבדיקת פוליגרף כדי להכריע את הדין, אך גם במקרה זה רשאי בית המשפט שלא לייחס משקל לבדיקה ואף על פי שיקול דעתו לפזול אותה.
אדגיש כי למעסיק דרוש הסכמתו של העובד לבדיקה פוליגרף גם במסגרת הליך קליטת עובד וגם במסגרת עבדותו כהליך לבדיקת מהיימנות כללית , אין הוא יכול לדרוש מהעובד להיבדק באיום באי קבלה לעבודה או בפיטורין עקב סרובו להיבדק.
הפוליגרף והמעסיק
השארת תגובה