בדיקת פוליגרף מתבססת על תגובות של גוף האדם בזמן שקר. נתונים כגון לחץ דם, נשימה והזעה מוגברת, אינם ניתנים לשליטה אלה הן תגובות בלתי רצוניות ונשלטות של הגוף. בבדיקת פוליגרף המדדים נ"ל מופעים בצורה גרפית והבודק מפענח את הבדיקה.
לא מעט ניסיונות של אנשים לרמות בבדיקת פוליגרף נכשלו מכיוון שמדובר בתגובות בלתי נשלטות.
ביו הניסיונות שנעים בין תרופות הרגעה, לכיווץ שרירים בגוף היו גם כאלה שניסו לשלוט על גופם בעזרת מדיטציה או יוגה. אך כל הניסיונות הנ"ל נכשלו כי הבדיקה מורכבת משאלות שמטרתן לבדוק איך אדם מגיב לשאלות המניבות לחץ בלי קשר לנושא בו הוא נחקר, כך שבמידה ובשאלות אלו לא נראה מדד לחץ אצל הנבדק ברור לבודק שיש כאן ניסיון לרמות.
השאלות של בדיקות פוליגרף מתחלקות לשלושה סוגים:
שאלות סרק- שאלות על דברים שלנבדק אין שום סיבה לשקר עליהן, שם הנבדק, כתובות, מספר ילדים, מקום עבודה תפקידו וכדומה, המטרה של השאלות הנ"ל ליצור אמון בין הנבדק לבודק לתהליך הבדיקה כמו כן לנסות להוריד את רמת הלחץ בה שרוי הנבדק. שאלות אלה אינן משוקללות עם תוצאות הבדיקה אך כן מעניקות לבודק אינדיקציה על המצב בו נמצא הנבדק מבחינת לחץ.
שאלות השוואה- שאלות אלו כשמן כן הן, ליצור השוואה בין תשובות הנבדק לשאלות אלו ובין השאלות הרלוונטיות למקרה הנחקר, המטרה בשאלות אלו היא לגרום לנבדק אי נוחות ולחץ לגבי התשובות. השאלות הן כגון: האם השתמשת בסמים, האם גנבת ציוד משרדי, האם אתה נוהג להמר. מדובר על שאלות מלחיצות במהות שלהן והמטה היא לעורר את המדדים של הלחץ בגוף. על מנת שהיה אפשר להשוות בין מדדי הלחץ לשקר.
שאלות רלוונטית- שאלות המתייחסות למקרה הנחקר. ואת המדדים ניתן להשוות מול שלאלות ההשוואה על מנת לבדוק האם מדובר בתגובת לחץ של הנבדק או מתן עדות שקר של הנבדק. המדדים בין שקר ללחץ שונים.
האם ניתן לשבש בדיקת פוליגרף?
לא ניתן להכשיל בדיקת פוליגרף, יחד עם זאת חשוב לזכור שיש מצבים בהם אדם נמצא לא כשיר לעבור בדיקות אלו. בשביל לקבוע האם אדם כשיר לעבור בדיקת פוליגרף הבודק שואל אותו מספר שאלות על מצבו הרפואי והנפשי לפני תחילת הבדיקה, במידה והנבדק סובל מביות רפואיות עליו להצטייד באישורים המעידים על מצבו, במידה והנבדק סובל מבעיות נפשיות הוא צריך לידע את הבודק אשר יקבע האם הוא כשיר לעבר את הבדיקה.