בדיקות פוליגרף נועדו לתת תשובה חד משמעית האם האדם שאנו חושדים באמינותו דובר אמת או שקר. המענה שהבדיקות הנ"ל מעניקות לנו הוא מדויק כמעט ב 90 אחוז. לכן משתמשים בבדיקות אלו לגיוס עובדים כחלק ממבחן אמינות לתפקידים רגישים ובכירים, ובעזרת בדיקות פוליגרף ניתן לפתור כל סכסוך בין שני אנשים שאחד דובר אמת והשני שקר. זה יכול להיות במסגרת העבודה, או במסגרת החיים האישים שלנו.
עולה השאלה האם כל אדם יכול לעבור בדיקות פוליגרף, אך התשובה תלויה בכמה גורמים, בגלל שהבדיקה מבוססת על מדדים פיזיולוגים שיש לאדם בזמן שקר תגובות לא נשלטות, הרי שבהרבה מיקרים מצב רגשי או נפשי יכול להטות את התוצאות לכיוון מתן תשובה שיקרית למרות שאין מדובר בתשובה שיקרית.
לדוגמא: אישה שחוותה אונס, השם של האדם שאנס אותה מעלה אצלה תחושת חרדה ופחד, המדדים הפיזיים שלה יגיבו כמו אדם דובר שקר. בגלל מצב החרדה ששם התוקף מעלה בה. ולכן היא אינה כשירה לעבור בדיקת פוליגרף כי במקרה הספציפי הזה, המכונה אינה יודעת להבדיל בין חרדה עמוקה לשקר.
לאיזה אנשים לא מומלץ לעבור בדיקות פוליגרף?
בעיות רפואיות- אנשים הסובלים מבעיות לב, בעיות נשימה, אפילפסיה או לחץ דם, חייבים להצטייד באישור רפואי שהם כששירים לעבור בדיקת פוליגרף, יחד עם זאת יכול הבודק לא לאפשר את הבדיקה לפי שיקול דעתו. החששות של בדיקות פוליגרף לסובלים מבעיות רפואיות נובעות עקב התגובות הפיזיות המתעוררת בזמן הבדיקה, מכיוון שבדיקות אלו גורמות לתחושת חרדה ולחץ, תגובות אלו הן לא נשלטות ויכולות להגיע למצב של פגיעה גופנית לאנשים הסובלים מבעיות רפואיות אך לגרום לחמרה במצבם.
ילדים ובני נוער- מתחת לגיל 12 בדיקת פוליגרף אינה רלוונטית מכיוון שאיכות הבדיקה יכולה להיפגע. ילדים מתחת לגיל 12 יחושו חרדה מאוד גדולה ופחד בלתי נשלט ממעמד הבדיקה, לכן הנתונים שהבדיקה תפיק לא יהיו רלוונטיים. מעבר לכך מגיל 12 ואילך ניתן לעבור פוליגרף אבל כאן נכנסים שיקולים אתיים, במקרים קיצוניים שכן הוחלט לעביר בן נוער בדיקת פוליגרף, הבדיקה תעשה רק באמצעות כתב הסמכה מההורים או מאפוטרופוס.
נשים בהריון- אישה בהריון אינה נחשבת שאישה בעלת בעיה רפואית, והבדיקה עצמה אינה פולשנית או מהווה סיכון לעובר. יחד עם זאת חשוב לזכור שבזמן הריון בגלל פעילות הורמונלית מוגברת הבדיקה אינה יכולה לתת תשובות מדויקות.