פוליגרף מאפשר זיהוי תגובות בלתי רצוניות של אדם במטרה לבדוק האם הוא דובר אמת. הפוליגרף נכנס לשימוש בתחום החקירות, הפלילים והמשפט כבר לפני מספר שנים, אולם לאחרונה הוא חוזר אל קדמת הבמה. הסיבה לכך היא מכשירים טכנולוגיים מתקדמים המצליחים לזהות תנודות מיניאטוריות במנגנון התגובות של האדם. אפשר למצוא את המכשיר במבדקי תעסוקה ואבטחה, במהלך אבחון ועוד. השימוש בפוליגרף פשוט יחסית ומבוסס על שלושה סוגים של שאלות. הסוג הראשון כולל שאלות רלוונטיות המתייחסות באופן ישיר אל נושא החקירה, הסוג השני מערב שאלות בלתי רלוונטיות והסוג השלישי הוא שאלות ביקורת שמטרתן לייצר תגובת רגשי אשם בנחקר.
האיגוד האמריקאי לפוליגרף קובע כי בדיקות המתבצעות באמצעות המכשיר חייבות לכלול ניטור של פעילות הלב, של הנשימה ושל המוליכות החשמלית בעור. אלו תנאים המקנים לבדיקה את הלגיטימיות והאמינות שלה. תנאים אלו תקפים בכל סוגי השימושים הנעשים במכשיר והם באים לידי ביטוי באמצעים כגון גלאי נשימת חזה, גלאי נשימת סרעפת, שרוול למדידת שינויים בלחץ הדם והדופק וגלאי מוליכות חשמלית המוצמד לשתי אצבעות יד שמאל. קרא עוד באינטרקליק.
שימוש בפוליגרף במהלך חקירות פליליות וכלכליות
השימוש המוכר ביותר בפוליגרף הוא במהלך חקירות פליליות וכלכליות. באופן עקרוני, המכשיר אמור לקצר את משך החקירה ולהביא לגילוי האמת ברמה סבירה של אמינות ובמהירות הגדולה ביותר. על מנת להשתמש במכשיר במהלך חקירות פליליות וכלכליות יש להגיע עם רקע מסוים על הנחקר ועל הנסיבות. החוקרים חייבים להעלות בפני הנחקר שאלות קונקרטיות, שיגרמו לתגובה כלשהי במדדים המופיעים על גבי המכשיר. מעבר לכך, חקירות פליליות וכלכליות חייבות לשמור על זכויות הנחקר.
מלבד המבחן הכולל שאלות במהלך חקירות פליליות וכלכליות הנשענות על פוליגרף, יש צורך בחקירה חוזרת. מטרת החקירה היא כביכול להציג כלפי הנבחן הזדמנות לבצע תיקון לאי דיוקים שיעלו במהלך ניתוח התוצאות, כאשר בפועל המטרה האמיתית היא להשיג הודאה במעשים הנבדקים. בכל מקרה, רמת האמינות של החקירה לאחר המבחן נחשבת גבוהה מאשר תוצאות הפוליגרף עצמו. זו הסיבה שחוקרים העושים שימוש במכשירי אמינות אמורים להגיע עם מיומנות וניסיון. עליהם לנצל את כל הכלים העומדים לרשותם ולחתור לאמת בצורה יסודית וללא פשרות.
מה הקשר בין גילוי מרצון לבין פוליגרף?
גילוי מרצון הוא דוגמא מצוינת להליך שיכול למנוע חוויה לא נעימה של חקירה תחת פוליגרף. ההליך מאפשר לנישומים להסיר מחדלים של אי תשלום מס, תוך קבלת חסינות מוחלטת מאישומים פליליים. התנאים לגילוי מרצון מבחינת רשויות המיסים והמדינה הם פנייה כנה, היעדר מידע מוקדם והיעדר בדיקה במישור האזרחי של תיקים הקשורים לנישום. בהינתן התנאים הללו רשאי נישום לפנות להליך גילוי מרצון ולחסוך את עוגמת הנפש של חקירה כלכלית או פלילית. ההליך מומלץ עבור נישומים בכל סדר גודל ומתאים גם לארגונים, מוסדות וחברות.
במידה והנישום לא עומד בתנאי הגילוי מרצון, קיימת לרשות המיסים הזכות לשלול לחלוטין את החסינות מהליכים פליליים עבורו. עוד מספק מצב כזה לרשות המיסים הרשאה לעשות שימוש בחומר שהוגש במסגרת הגילוי מרצון במהלך ההליכים הפליליים עצמם. במילים אחרות, לא כדאי להגיע למצב של הליך גילוי מרצון ללא התנאים המוקדמים. מי שמתלבט בנושא מוזמן לפנות אל עורך דין המתמחה בתחום ולברר האם הוא עומד בקריטריונים.
לסיכום, נחקרים בהליכים משפטיים, כלכליים ופליליים יכולים לפגוש מכונת אמת בסיטואציות שונות. אפשר להימנע מהפוליגרף בחלק מהמקרים על ידי הליך גילוי מרצון, אולם רצוי לקבל כל החלטה רק תוך מעורבות של איש מקצוע.