רובינו מפחדים לפני בדיקות פוליגרף, כי אנחנו לא יודעים למה לצפות, מה ישאלו אותנו? האם ניתן לסרב לעבור את הבדיקה? איך מבצעים את הבדיקה? על ידי מי מתבצעת הבדיקת פוליגרף? כמה זה אמין? אם אמרתי אמת ולפי בדיקת הפוליגרף שיקרתי? כל המחשבות האלה ועוד רבות עולות לראשנו כאשר אנחנו שומעים את הביטוי בדיקת פוליגרף או מכונת אמת.
בדיקת פוליגרף מהי?
בדיקת הפוליגרף היא בדיקה שנעשית במכוני פוליגרף מוסמכים. כאשר מטרתה היא אחת האם אותו אדם שניבדק הינו דובר אמת או שקר. הבדיקה מבוצעת על ידי מכונת פוליגרף, הידועה גם בשם מכונת אמת. הנבדק מחובר למכונה בעזרת אלקטרודות אשר בודקות שינויים פיזיולוגים כגון: נשימה, לחץ דם, דופק, זיעה וכדומה אצל הנבדק, השינויים הנ"ל מתועדים באמצעות מכונת פוליגרף על גבי פלט נייר כשאדם משקר אנחנו נבחין בתנודות קיצוניות על גבי פלט הנייר.
בדיקת פוליגרף תעשה בחדר מיוחד על ידי בעל מקצוע מוסמך ומקצועי בתחום. בעל מקצוע בתחום חייב לעבור הכשרה ולעבור את מבחני ההסמכה.
עד כמה אמינות בדיקות פוליגרף?
במהלך השנים הנושא של אמינות הבדיקה גרם לוויכוחים לא מעטים בכל רחבי העולם כמו כן ידוע על מיקרים בודדים שדוברי אמת יצאו כדוברי שקר ולהיפך. אך יחד עם זאת חשוב לציין שאמינות בדיקות הפוליגרף מוערכות בין 95-70 אחוזים.
האם ישנם גורמים שמשפיעים על הבדיקה?
כפי שציינו להעיל בדיקות פוליגרף משתנות לפי אותם שינויים פיזיולוגים אשר מתרחשות בגופו של הנבדק, על כן עוד לפני תחילת הבדיקה יש לברר עם הנבדק את מצבו הבריאותי הנפשי והרגשי האם הוא רעב או צמא, האם עבר לאחרונה טראומה כזו או אחרת, האם הוא תחת טיפול תרופתי כזה או אחר אשר משפיע על מצבו. עוד פרמטרים אשר משפיעים על תוצאות הבדיקה הם פרמטרים חיצוניים כמו: מקום ביצוע הבדיק מכונת אמת , טמפרטורת החדר שבו מתבצעת הבדיקה, נוחות של הנבדק בחדר, רעשים חיצוניים, אם יש אנשים נוספים בחדר בזמן הבדיקה.
חשוב לציין שבעל מקצוע בעל וותק בתחום כמו טל פוליגרף מכיר את כל הפרמטרים המשפיעים ועורך שאלון קצר לנבדק בטרם החל את הבדיקה עצמה.