בדיקות פוליגרף – לאילו מטרות?
ניתן למצוא אנשים רבים אשר חושבים שבדיקת הפוליגרף נעשית במחוזות בית המשפט בלבד. הדבר כמובן איננו נכון כלל וכלל. כמובן, בדיקות פוליגרף נעשות במסגרת חקירות פליליות אך כמובן שיש סיבות נוספות לעשייתם. כמו לדוגמא: בדיקה שנעשית בין בני זוג במידה ויש חשש שמא אחד מבני הזוג איננו נאמן.בדיקה שנעשית למועמדים למקום עבודה בכדי לבדוק את אמינותם, בדיקה שנעשית לעובדים במקום מסוים במידה ומתעורר חשד של גניבה או מסירת מידע, מצבים בהם אנשים מעוניינים להוכיח חפותם במידה והם מואשמים בדבר מסוים וכן מצבים רבים נוספים. על פי מחקרים רבים שנערכו בנושא דיוק הבדיקה נאמדת על כ- 70%-90%.
פוליגרף ומוסריות
למרות שמדובר בבדיקה מאוד פופולארית וותיקה עדיין ניתן לשמוע קולות שאומרים שמדובר על בדיקה שאיננה מוסרית. יתרה מכך, אנשים רבים אף טוענים כי זוהי בדיקה פולשנית, בדיקה שאיננה מאפשרת לנו כחברה פשוט להאמין לדבריו של האדם שמולנו. כמו כן, מכיוון שבדיקת מכונת האמת איננה מדויקת בכלל מאת האחוזים, ישנם מצבים בהם אדם מואשם בדבר שאיננה נכון.
כיצד הבדיקה מתבצעת?
במהלכה של הבדיקה לגופו של הנבדק מכשיר לגלאי נשימת הסרעפת, מכשיר לגלאי נשימת חזה ואילו לידו הימין שרוול שמטרתו לבדוק את הדופק וכן גם את לחץ הדם. לשתי האצבעות בידו החשמלאית של הנבדק מוצמד גלאי מוליך חשמלאי. כיום הבדיקה עברה שינויים ושדרוגים ולנבדקים מודדים גם שינויים בתנועות השרירים לצד שינויים בזרימת הדם .הנבדק נשאל שאלות שונות והן: שאלות רלוונטיות שהן השאלות שקשורות באופן ישיר לנושאי החקירה, שאלות סרק, כלומר, דברים שאין שום סיבה שהנשאל ישקר לגביהם וכן בודק הפוליגרף שואל את הנבדק שאלות למטרת השוואה. חשוב לציין שאם בעל המקצוע שעורך את הבחינה איננו מקצועי מספיק, הנבדק עלול להיכשל בבדיקה.