השימוש שנעשה על ידי בדיקות פוליגרף תפס תאוצה בשנים האחרונות וניתן לראות אותו בתחומים החשובים ביותר בחיינו בין אם זה יחסים ומשפחה, עבודה, ובין מאסרים, אימות גרסאות וחשדות. ועוד. למכשיר הפוליגרף יש משקל רב, כשמדובר בבדיקות פוליגרף של שקרים ובגידות- משפחות יכולות להתפרק (לטוב או לרע), או במקרי עבודה, פיטורין וכו'.
לכן תמיד נשאלת השאלה האם מכונת אמת מהימן מספיק כדי לקבוע עובדות שבסופו של דבר, משפיעות על גורלו של אדם.
מהו מכשיר הפוליגרף? מכשיר הפוליגרף או בשמו השני "מכונת אמת" הוא בעצם מכשיר רפואי המודד לחץ דם, דופק, הזעה ונשימה. כל הפרמטרים הנבדקים הם גורמים פיזיולוגים שלא בשליטת האדם לכן אנו נוטים לחשוב שהמכשיר "יודע" הכל. מה שרובנו לא יודעים שללא שיתוף פעולה מלא מצד הנבדק תוצאות הבדיקה משתבשות.
תהליך הבדיקה:
לפני הבדיקה הנשאל עובר סדרת שאלות על מצבו הפיזי והנפשי כדי לבדוק את כשירותו לבדיקה, במידה והנבדק לא כשיר נדחית הבדיקה למועד אחר.
הבדיקה מורכבת מכמה סוגי שאלות: שאלות בקרה, שאלות השוואתיות והשאלות הרלוונטיות.
השאלות הראשונות הנשאלות הן שאלות הבקרה – שאלות אלה הם שאלות על פרטיו האישיים של הנשאל כמו "מה שמך" "האם גילך הוא 50?" "איפה אתה גר" על איזה סוגי מזרונים אתה ישן בלילה וכד'. שאלות אלה הן שאלות שאין לנבדק שום סיבה לשקר בהן אך מדי פעם מבקשים הבודקים מהנשאל לשקר בכוונה.
לאחר מכן מגיעות שאלות השוואתיות – שאלות אלה נועדו לערער את הנשאל ולגרום לו להילחץ כך שהדופק שלו יתחזק ויהיה למדד איכותי יותר. השאלות הן כמו "האם שקרת בעבר", "האם לקחת בעבר משהו שלא שלך" וכד'.
לאחר שאלות הבקרה והשאלות ההשוואתיות, פוליגרף והמכשיר, בקיאים בתגובות הפיזיולוגיות של הנשאל בכל המצבים: בזמן שקר, אמת ולחץ, לכן לאחר מכן מגיעות השאלות הסופיות והן השאלות הרלוונטיות הנוגעות ישירות לנושא הנחקר, כל מקרה לגופו. את השאלות הללו מקבל הנבדק לפני הבדיקה על מנת להוריד כמה שיותר את הלחץ הטבעי הנוצר בו.
בסופו של דבר קשה מאוד וכמעט בלתי אפשרי לשקר למכשיר אבל כשהנשאל לא רגוע, מרוכז וערני השינויים הפיזיולוגיים המתרחשים בו בזמן הבדיקה לא תואמים לאותם שינויים פיזיולוגיים שיתרחשו בו בזמן שהוא מרוכז, שבע, ערני ולא מוטרד לכן שיתוף פעולה מלא מצד הנשאל יביא לתוצאות בדיקה אובייקטיביות ומהימנות עד כמה שאשפר. קרא עוד מאמרים על פוליגרף כאן